در این مقاله مطالبی در مورد تولید مثل زالو در محیط های طبیعی و همچنین در کارگاههای پرورش زالو بیان می شود. در طبیعت معمولا زالوها یک بار در سال جفت گیری می کنند و زمان مناسب آن نیز در اوایل فصل بهار است که دمای هوا معتدل می شود و شرایط جفت گیری و تولید مثل زالو ها فراهم می شود.
جالب است بدانید که زالو ها هم مانند دیگر کرم های حلقوی و کم تاران هم اندام تولید مثلی نر را دارند و هم اندام تولید مثلی ماده را ولی قابلیت خودباروری ندارند یعنی نمی توانند خود را بارور کنند.
برای بارور شدن و تولید مثل باید جفت گیری کرده و مواد تولید مثلی را با هم مبادله کنند. پس از جفت گیری و تبادل مایع تولید مثلی هر زالو می تواند به صورت مجزا شروع به تخم گذاری یا همان پیله گذاری کند.
همان طور که گفته شد در طبیعت زالوها معمولا در سال یک بار جفت گیری می کنند اما در کارگاههای پرورش زالو که هدف عمده تکثیر و تولید مثل زالو است. با فراهم آوردن شرایط مناسب محیطی مانند نوع غذا و دمای محیط می توانند تعداد بیشتری جفت گیری زالو داشته باشند و معمولا هر دو یا سه ماه یک بار جفت گیری زالوها انجام می شود. مدت زمان جفت گیری نیز بین 15 تا 20 دقیقه است.
به طور معمول زالوها در هر جفت گیری 8 پیله در 8 روز تولید می کنند یعنی به طور میانگین روزی یک پیله. اما این رقم به طور میانگین است تعداد پیله و جنین های داخل پیله در همه ی زالوها یکسان نیست و متناسب با شرایط فیزیکی آنها است.
پس از جفت گیری معمولا دو الی سه روز طول می کشد که زالوها پیله گذاری کنند. از هر پیله یا همان کوکون معمولا تعداد 20 الی 30 جنین زالو خارج می شود. 10 تا 15 روز طول می کشد که جنین ها از آن خار ج شوند.
در محیط های طبیعی پس از جفت گیری زالوها شروع پیله گذاری می کنند و پیله ها را به اجسام سخت سخت و صخره ای می چسبانند. یعنی بستر مناسب برای پیله گذاری زالوها در طبیعت اجسام سخت است.
اما در کارگاههای پرورش زالو این محیط را در حوضچه های پرورش زالو به صورت مصنوعی ایجاد می کنند که بستر مناسب برای پیله گذاری و تولید مثل زالوها فراهم شود.
نکته بسیار مهم این است که تعذیه و شرایط محیطی در دوره جفت گیری ، تعداد تخم ها، تعداد جنین ها و پیله ها اثر می گذارد.
به طور عملی از هر زالو حدود 120 جنین تولید می شود . در واقع یک زالو تبدیل به 120 زالو می شود و این یعنی طرفه اقتصادی بسیار خوب از پرورش و فروش زالو.
البته آمار بالا به صورت عملی است در حالت ایده آل و تئوری اگر از هر زالو 8 تا 12 عدد پیله تولید شود و در هر پیله نیز حدود 30 جنین باشد. چیزی بسیار بیشتر از 120 جنین خواهیم داشت . اما این آمار در شرایط عملی امکان پذیر نیست زیرا همه زالوها این مقدار پیله و جنین تولید نمی کنند و همان طور که بیان شد تعداد پیله ها و جنین های تولید شده در هر زالو متفاوت است.
همین ضریب تولید زالو است که شغل پرورش زالو و فروش زالو را بسیار سودآور ارزیابی می کند.